Oficjalna strona Krajowej Rady Spółdzielczej  |  ogólnopolski portal spółdzielczy KRS 03 KRS 04 KRS 05  KRS 06 KRS 07   

Get Adobe Flash player

Jest to najważniejsza impreza współtowarzysząca spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej, jednocześnie wieńcząca roczny okres polskiej prezydencji. Jako, że prezydencję przejmują po nas Węgrzy, ten zaprzyjaźniony kraj został partnerem tegorocznej edycji Targów. Zastępca ministra rolnictwa Węgier Istvan Nagy zapewnił podczas ceremonii otwarcia imprezy, że jego kraj będzie kontynuować podjęte przez Polskę działania, w celu zabezpieczenia interesów państw GV4 + 3. Natomiast polski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel, dziękując przybyłym na uroczystość ministrom za dobrą współpracę podkreślił, że konieczne jest dalsze zacieśnianie współpracy na drodze do osiągnięcia wspólnych celów. W ceremonii otwarcia Krajową Radę Spółdzielczą reprezentował Mieczysław Kurek – dyrektor Biura Zarządu. Jako wystawca obecny był Marek Kowalski – wiceprezes zarządu KRS, a jednocześnie prezes Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Szadku.

food2

Degustacja wyrobów Spółdzielni cieszyła się ogromnym powodzeniem, w tym znakomity bigos, uznany za najlepszy w Polsce, oryginalne pierogi z rabarbarowym nadzieniem, szeroka gama wyrobów wędliniarskich o nośnych marketingowo nazwach (np. krwiste wiejskie), chleb prezydencki (nazwany tak od b. prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, który jego smak i jakość uznał za rewelację). Prezes Kowalski zarządza Spółdzielnią już od 41 lat. Przez ten okres przewinęły się przez nią w roli pracowników trzy pokolenia szadkowian – od dziadków przez ojców do wnuków. Firma stale poszerza i wzbogaca asortyment wyrobów, zdobyła wszystkie możliwe nagrody i wyróżnienia, w tym 11 tytułów „Polski Producent Żywności”. Ostatnio furorę robią szynka biała i polędwica biała, produkowane z pominięciem procesu wędzenia. Ale nie samym mięsem człowiek żyje. W pobliżu GS „SCh” z Szadka ulokowała swoje stoisko Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Głuchowa, oferując smaczne i zdrowe, produkowane według tradycyjnych metod maślanki, kefiry i twarogi. Wśród 300 wystawców z Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Grecji i Włoch, kulinarne dziedzictwo wsi polskiej zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, które w roku bieżącym obchodzą 150-lecie swego istnienia. Stoiska zostały rozmieszczone na powierzchni 25 tys. m. kw., przez co nie nachodziły na siebie, dzieliła je wystarczająca przestrzeń, by łatwo można było je odnaleźć, a pod względem estetyki były dość atrakcyjne. Ten element plus liczne atrakcje w postaci  występów zespołów ludowych, konkursów, pokazów kulinarnych i cukierniczych przeprowadzanych przez znanych szefów kuchni i cukierników miały duży wpływ na przyjazną, nieco piknikową atmosferę targów.

Targi trwają do 3 bm., czyli do soboty włącznie. Jest więc jeszcze czas by odwiedzili je handlowcy „Społem”. Z pewnością znajdą tam wiele ciekawych ofert dla „społemowskich” sklepów – z korzyścią dla nich, a przede wszystkim dla klientów.